Verzorging
De laatste verzorging kunt u laten doen maar het is ook mogelijk om hierbij aanwezig te zijn. U mag hierbij helpen als u dit prettig vindt. Dit kan thuis, in het ziekenhuis of instelling waar de overledene verbleef.
Sinds kort doet Gerda ook de verzorging ( het afleggen) zelf, hiervoor heeft ze een cursus gevolgd en daarvoor een certificaat behaald.

Rouw vervoer
Er is op het gebied van vervoer ook van alles mogelijk. Ik kan u daar de mogelijkheden ook van laten zien.
Opbaren
Opbaren thuis of in een uitvaartcentrum.
Opbaren kan thuis in uw vertrouwde omgeving. Dat kan op eigen bed met een koelplaat of in een kist met een koeling eronder. Maar ook in een uitvaartcentrum in een 24 uurskamer waar u als nabestaande een sleutel van krijgt en daar ieder moment terecht kan. Of in de centrale koeling, waar u voor een bezoek een afspraak maakt en de overledene wordt geplaatst in een daarvoor beschikbare ruimte.
Thanatopraxie
Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die ervoor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stil gezet. Het lichaam van de overledene kan door thanatopraxie weer voor een aantal dagen een natuurlijke uitstraling krijgen.
Doordat het bloed wordt vervangen door een vloeistof met een conserverende werking wordt het ontbindingsproces vertraagd met maximaal tien dagen. Het vochtgehalte blijft op peil zodat het gezicht niet smaller wordt en het lichaam een natuurlijke kleur behoudt. Hierbij hoeft Het lichaam niet gekoeld te worden.
De overledene kan dus ook thuis opgebaard worden.
Plechtigheid en condoleance

De afscheidsplechtigheid kan in de kerk, uitvaartcentrum of aula van het crematorium. Maar u kunt ook voor een andere locatie kiezen. Bijvoorbeeld de kantine van de sportvereniging, restaurant, bij een club waar de overledene lid van was of een plaats waar hij of zij graag kwam. Ook is er een openlucht plechtigheid mogelijk bij het crematorium. Een condoleance kan ook op verschillende plaatsen en manieren plaatsvinden.
Bloemen
Wel of geen bloemen? Het verzorgen van een bloemstuk kunt u ook door mij laten regelen. Wilt u geen bloemen, dan is dat ook geen probleem.
Vaak worden er ook in plaats van bloemen donaties voor een goed doel gevraagd.
Ook dat is natuurlijk aan u.
Dragers
Het dragen van de kist kan door familie of vrienden worden gedaan, maar ook door ervaren dragers.
Afscheidsfotografie
Tegenwoordig maken we overal foto’s van. Met de komst van de mobiele telefoon zijn we ons dat gaan aanwennen. Selfie’s, geboorte foto’s, huwelijksfoto’s, alles word vast gelegd. Waarom niet bij een uitvaart? Het wordt steeds vaker gedaan. En het is waardevol. Het is goed voor de rouwverwerking. Je kan later nog eens kijken hoe het allemaal is gegaan. Want op het moment van de uitvaart leef je in een roes. Ook is het voor kinderen fijn om later te zien dat ze bij hebben gedragen aan de uitvaart, op wat voor manier dat ook was.

Uitvaart fotograven weten precies waar een wanneer er foto’s gemaakt moeten worden zonder op te vallen. Ze zijn op de achtergrond aanwezig.
(Foto’s zijn gemaakt door Janny de Blij afscheidsfotograaf)