WAT TE DOEN BIJ OVERLIJDEN

Er is iemand overleden

Wanneer er een dierbare is overleden belt u als eerste de arts. Deze laat een verklaring achter, die u aan de uitvaartverzorger kunt geven. Hiermee wordt aangifte van overlijden gedaan bij de burgerlijke stand.

Afspraken maken

Zo snel mogelijk kom ik naar u toe. Of we spreken plaats en tijd af. Ik zal u telefonisch alvast een paar vragen stellen. U kunt alvast het een en ander klaar leggen. Bv. trouwboekje, id kaart, verzekeringspolis, kleding.

Uitvaart regelen

We gaan daarna samen alvast een begin maken met het regelen van de uitvaart. Het eerste wat er moet gebeuren is het opbaren en de laatste verzorging. Opbaren kan thuis, in de instelling waar de overledene verbleef of in een uitvaartcentrum. Dit kan op eigen bed, op een opbaarplank of in de kist.

Er zijn kisten op voorraad maar u kunt ook zelf een andere kist kiezen. Er zijn heel veel mogelijkheden. Ik heb daarvoor documentatie bij mij. Hoe gaat de uitvaart eruit zien, wordt het een begrafenis of een crematie, of wordt het lichaam aan de wetenschap nagelaten.

Weten waar u aan toe bent

We proberen de dag en tijd gelijk vast te stellen zodat u weet waar u aan toe bent. Wilt u wel of geen rouwkaart, en welke? Tegenwoordig zijn er ook digitale rouwkaarten. Door samen te praten komen we bij een kaart die paste bij de overledene. Daar passen we de eventuele rouwadvertentie bij aan. De rouwplechtigheid kan in de kerk plaatsvinden, maar ook in het crematorium of een andere dierbare plaats, waar de overleden graag kwam. Er zijn voor het rouwvervoer ook verschillende mogelijkheden die ik u kan laten zien.

Een uitvaart hoeft niet standaard te zijn

Misschien was de overledene een fervent motorrijder, buschauffeur of fietser. Er is op het gebied van een uitvaart vaak meer mogelijk dan u denkt.

Niet alles hoeft meteen te worden geregeld, er zijn ook dingen waar u langer over na kunt denken. Wij hebben iedere dag contact en we kunnen nog heel veel aanpassen. Het is belangrijk dat we samen tot een mooi eindresultaat komen, een uitvaart die bij de overledene past.